Välkommen till våran monter

2014-02-27
11:41:05
Om nån bloggläsare är på gbg horse show dessa dagarna är ni välkomna till våran monter på B04:39 :)
Massa smarta lösningar till dig och stallet och så får ni ju träffa mig :DVem har rätten att avgöra? vem har rätt och vem har fel?

2014-02-26
20:39:40
Igår blev jag så arg, såg en fin hingst till salu på facebook och i kommentarsfältet hade en ganska känd uppfödare som själv har flera hingstar kommenterat "Kanske läge att kastrera o sälja honom som en flott valack. Mkt lättare o bättre för hästen" vem är den personen att avgöra vilka hingstar som ska kastreras eller inte, tänk om jag hade sagt till denne att den borde kastrera en av sina? då hade det blivit ett himla liv kan jag lova.
 
Jag hör så ofta liknande kommentarer, det finns så mkt hingstar och det är bättre att kastrera eller kommentarer som kom här för ett tag sen ang Cias hingstval, varför betäcka med dem de har inte så hög blup. För det första tycker jag att var och en ska få sköta sitt så länge man inte avlar på hästar med defekter eller dåligt temperament. För det andra så tycker jag att blupen är ganska ovesäntlig egentligen, visst en blup talar för att en hingst har många fina släktingar, ju fler bedömda avkommor destå högre blup blir det så visst ökar sannorlikheten för att det blir en bra häst. Men den hingsten som kanske bara har 10 avkommor varav 2 bedömda med en lägre blup kanske är precis lika bra fast den inte fått samma chanser. Sen är det ju dessutom så att vem har rätten att bestämma vad som är bra och dåligt? en topphäst för en människa är inte en topphäst för en annan och vem har rätt och vem har fel egentligen? det är väl bra att det finns hästar som passar alla.
 
Ja det finns mycket hingstar i sverige, men vem har rätten att bestämma vilka som ska få vara hingstar och inte, alla har olika mål och tycker att olika saker är bra dessutom lever många islandshingstar alldeles utmärka liv tillsammans med andra valacker eller unghingstar i stora hagar, så varför inte ha dem som hingstar om de har ett bra liv?
 
Sen är det ofta så att hästen har den statusen som ägaren ger den, känd ryttare ger ofta känd häst och hästen hos den okända ägaren kanske är en precis lika bra förvärvare som den som står hos kändisen men har inte fått samma chanser, hästen som fick 7.75 som 5 åring kanske är precis lika bra som den som har 8.50 som 10 åring som visats 8 gånger bara att den ägaren hade mer pengar... Hur ofta har man inte sett hästar med kanonstam och hög blup som blivit medelmåttor eller hästar som kommer ur ganska okänd härstamning som vinner VM, ett av våra få hederspremierade stons mamma har helt okänd härstamning på mammans sida. Vem har rätt att döma någon annan? så länge hästarna är friska och sunda med ett fint temperament så tycker jag att alla så få göra sina egna val.
 
Jag tycker att vi ska sluta döma varandra och glädjas åt att det finns underbara islandshästar som passar alla istället.
 
 
Ett mkt fint sto jag hade förut där pappan tyvärr dog i en olycka som ung, då försvinner blupen allt eftersom åren går och han inte får så mkt bedömda avkommor, men han är fortfarande samma fina hingst som tagit silver på avels VM som kan vara en god förvärvare. Man ska inte stirra blindt på bara blup och härstamningar. Sen är det viktigt med mångfald annars blir alla släkt med alla till slut.

Kaos

2014-02-26
15:41:42
Euro horse mässan byggs upp för fullt och mitt i smeten sitter lilla jag. Besökarna ska vara glada att slippa behöva bygga upp sånt här ;)
 


RSS 2.0