Häst 2/5

2015-03-31
22:51:51

 

Önnarps Katleen RC 1233
connemaraponny
Född 2001
mankhöjd 144
e. Aladdin RC 66
u: Celisia RC 851
Rolls Royce RC 49

Jag hade länge drömt om en riktigt fin hopp ponny och så en dag blev drömmen sann och jag åkte ner till Önnarpsstuteriet i skåne för att välja ut ett toppstammat 3 årigt sto.

Hon kom hem till mig på våren och jag började träna henne för årgångstesterna. Visade henne på premiering och hon gick in i stamboken med klass 1 och åttor på gångarterna.

Lite senare var det dags för treårstest, jag hade aldrig gjort detta tidigare, men vilken ponny!! klass 1 på gångarter och så slog hon till och fick diplom på hoppningen, hon fick 10 av 10 möjliga på tekniken, domaren hade aldrig sett en ponny med en sådan teknik förut, hon hoppade verkligen upp med ryggen och upp med bakbenen och slog alla fina ridponnyer som visades av professionella visare. Hon vann även en betäckningsrätt med en av landets finaste connemaror, men eftersom jag ville komma igång med träningen valde jag att avstå.

På hösten red jag in henne och det var fasen ingen lätt häst, men hon lärde mig så otroligt mycket, hur är det nu en valack ber man en hingst säger man till och ett sto skickar man in 3 ansökningar till? och om man får ett sto med sig så kämpar hon för en. Japp mycket blod svett och tårar för att få ponnyn att göra som jag ville. En fantastiskt talangfull häst, men het som bara den, mkt nerv och ett jäkla humör. Men när jag fick henne med mig så var hon fantastisk.

Katleen var omöjlig att lasta på transporten, jag testade verkligen ALLT och nu är det nog ingen häst som jag inte får in i transporten haha.

Katleen var en otrolig hopphäst, smidig som en katt, ja hon kallades katten, superbra galopp och bara flög över stort, mjukt och smidigt. Trots sina 144 cm i manken så hoppade vi banor på 120-130 och det var aldrig det minsta svårt för henne. Vi tävlade en del i ungponnyklass i både hoppning och dressyr.

Men tyvärr är det ju så att när man tävlar ponny så blir man för gammal när man är 18 och jag bestämde mig för att sälja henne och satsa på stor häst. Att sälja henne var ingen lätt historia haha. Den lilla häxan tittade fram så fort någon skulle provrida. Hon var utlagd för en massa pengar och den ena efter den andra landslagsponnyryttaren kom och provred men alla såg ut som om de förväntat sig en god tårta men sen fick sand när de smakade. Hon hoppade studsade, stegrade och gjorde caprioller Smiley tongue En tjej som hade häst på ridskolan i närheten som sett mig tävla henne fick ha henne på prov några veckor och köpte henne, men det slutar inte där, efter ytterligare några veckor så köpte jag tillbaka henne för hon hade blivit ett litet monster.

Till slut hittade jag en annan tjej som fick ha henne på foder ett tag och det funkade.

Jag har åkt och hälsat på henne ibland och det är så roligt att se hennes min när hon ser mig, hon känner alltid igen mig. Ibland känner jag det där suget efter en connemara igen, vem vet kanske blir det någon ponny här på utbildning igen :) <3 

 
 
 
 

Galoppträning!

2015-03-30
22:31:45
Idag var vi i ridhuset och tränade, först red jag lite tölt, lite volter, lite flytta rumpa, lååångsamt med massa energi uppåt och lite tempoväxlingar på långsidorna och på diagonalen, bara känna en snabbis att han är där och att han är med mig, ruskigt fin var han iaf, jag bara älskar den hästen, sån känsla och ridglädje att rida honom. Jag vet att jag tjatar, men jag är lika lycklig varje gång efter jag ridit honom.
 
Sen gick vi på galoppen ganska snabbt för att han skulle ha ork kvar, rund länga korta, volter och så galoppåttan som jag kallar den jätte bra övning som jag såg en dressyrryttare göra häromdan. Man kan göra den mindre beroende på hur pass utbildad häst man har och så kan man utveckla det vidare till att göra ett galoppombyte på mitten. 
 
Jag gjorde det ganska enkelt för Saevar stooor åtta på hela ridbanan och så när man kommer i mitten på åttan så travar man nåt steg ställer om och fattar ny galopp för nästa varv. han var superduktig :) avslutade med trav lång och låg några varv och så skritt och klappa massa.
 
 
<3 Tänk det var såå nära att den här fina varelsen inte blev min.

Facebooksnominering!

2015-03-30
22:19:49
Det går en grej nu på facebook där man ska berätta om 5 hästar i 5 dagar. Carro nominerade mig så jag tänkte att ni kunde få se här på bloggen också :)
 

Häst 1/5

Björklids Amorina
Skimmel sto född 1988
Mini shettis 86cm i manken
e. Balder
u: Björklids Davina

Jag minns än idag den där dagen, vi åkte ända till Gävle med tåg och blev hämtade på stationen av de som hade hästen. Jag skulle snart fylla 7 år och skulle få min första alldeles egna häst, jag hade ju fått rida på mammas hästar innan såklart, men det här skulle bli min som jag själv kunde ta hand om.

Jag var en spinkig tjej som var kort i växten och hon var i alldeles perfekt storlek för mig. Alldeles kritvit med lång fin man. Ingen sadel fanns så jag provred barbacka på en gräsmatta och flög av såklart haha, men jag skulle ha henne ändå och så blev det, hästägarna skjutsade hem oss och hästen.

Envis rackare var hon, vägrade lämna gården om inte någon annan häst var med. Många svordomar blev det innan jag till sist fick som jag ville och kunde rida ut själv. Men är det någon som har lärt mig rida så är det hon, det gäller att ha fullt fokus och vara bestämd annars kommer man ingen vart.

Amorina gjorde jag allt på, galopperade fullt ös barbacka över öppna fält utan att hålla i tyglarna, travade och galopperade ståendes på ryggen, hoppade barbacka, simmade i sjön med, red till skolan med, tog med på avslutningen på 6 års och hade målat henne med prickar så hon såg ut som lilla gubben och jag var utklädd till pippi långstrump. Jag byggde upp en väldigt bra balans och en väldigt bra kontakt med hästen, det är verkligen något jag har haft användning för senare, jag har fått många tokhästar att göra som jag vill för att jag har den där närvaron och kontakten med hästen samt en grym balans. Som en del säkert redan vet red jag ju ett femgångsprogram barbacka på Valtyr en gång :)

Vi tävlade också en del, det blev hoppning på ridskolan och jag minns en gång särskilt när det bara var jag och lilla Amorina och Billstas största häst, en nordsvensk som hette Klok som var felfri och där stod vi på prisutdelningen största och minsta ekipaget :)

Vi var även på Shetlandssällskapets 25 års jubileums tävlingar på solvalla där kom vi 5.a bland ca 40 shettisar i dressyren, startade shettisgalopp och fick fina poäng på utställningen. Amorina fick även 2 föl Amadeus och Morian och blev B premierad för sina avkommor.

Denna underbara älskade lilla häst bor så klart fortfarande kvar här på gården och blir 27 år i år.

 
 
 
 
 
 

RSS 2.0