Ska försöka svara!

2014-02-18
13:01:19

Fick den här frågan under frågestunden och tänkte försöka svara. Jag tycker att det är jätte svårt att förklara för jag gör otroligt mkt saker bara på känsla i min ridning, men jag ska göra ett försök. men det lättaste är att gå till en bra instruktör som ser ekipaget live och kan ge bra tips på hur man ska lägga upp träningen och vad man behöver öva på.

Hade gärna hört från Ellinor hur du tränar gångarterna på en häst som är runt fem år. Hur hade du lagt upp träningen och hur högt ska målen sättas första året?

Har själv en unghäst som är superenkel att lägga passen på men tölten är jättesvår. Tack för en bra blogg :)

Prio nr 1 är att först och främst bygga vilja och kondition så snart hästen är inriden och någorlunda säker så drar jag ut i skogen, det är lite som att göra en skulptur först hugger man ut det grova och sen slipar man på findetaljerna, jag rider på i friskt tempo, klättrar i backar, galopperar över fält hoppar över stockar rider slalom mellan träd. Hästen ska vänja sigv id miljön och gå fram överallt, bjuda framåt och tycka att det är roligt.

På en häst med svag trav så fokuserar jag på att hitta traven, att tölta är tufft och låter man hästen gå i pass vill den gärna gå i bara pass istället så pass rider jag bara där det ska vara pass när hästen är stark nog och redo för det. För att få fram traven är det bra att trava i skogen där det är lite ojämt eller i uppförsbackar där blir det mer naturligt att använda traven. Jag använder mig väldigt mkt av naturen i min träning. Så alltså hitta traven om hästen har lättast för tölt eller pass och bygg upp hästen där.

På en häst som däremot har väldigt stark trav börjar jag ganska tidigt med att få fram lite tölt, man måste bryta diagonalen innan hästen blir alldeles för stark i sitt rörelsemönster, jag har haft en häst i träning som var riktigt riktigt svår att få tölt på. Lösningen var att samla upp ordentligt i skritten så att hästen nästan gick i ett mellanting mellan skritt och trav, lååångsamt på gränsen till tölt och bara några steg i taget detta blev senare lite snabbare och lite starkare och till slut blev det en riktigt fin tölt, men det var mkt jobb. Detta är något som kräver att man vet vad man håller på med så jag rekomenderar att man går till en skicklig tränare så att det blir på rätt sätt och inte en häst som höjer huvudet och sänker ryggen och går spänt.

När hästen sedan är stabil, lyssnar på mina hjälper och bjuder på framåt brukar jag gå in på ridbanan och till en början rider jag mkt på lösa tyglar, svänger, och gör övergångar mellan gångarterna, först ska hästen bara gå i en fri form och hitta sin egen balans och kunna svänga.

Tölten sen då, Bakbenen är nyckeln till allt får man med bakbenen så försvinner både travtakt och passtakt och hästen blir väldigt ridbar och trevlig. En övning som har hjälpt mig och Bogatyr väldigt mkt som jag gjort både på kurs för Nina och Johan och Ylva är att skritta på volt, ställa hästen inåt och flytta ut bakbenen, samlar upp hästen och flyttar några steg sen länga stegen och skritta på en liten stund och så samma sak igen sen kan man köra en övergång till tölt i flyttandet och då tölta korta sträckor då hinner inte hästen bli passtaktig och dra iväg för snabbt, detta brukar få dom att lossna väldigt bra och är stärkande för dom. Det komplicerade är inte att få hästen att tölta utan att göra förberedelserna inför tölten så bra och korrekt att det sedan bara är att tölta. Så ju nogrannare man är i skritten och övergången - destå bättre tölt får man. Tänk också på at tölta korta sträckor till en början, det är bättre med lite tölt av hög kvalite än mkt tölt på halvfart. Man behöver låta hästen fräsa på och ha kul också, men gör då det i lättare gångarter som trav och galopp som inte är lite påfrestande på hästen.

Rider jag ute på spåret tänker jag samma sak, samla upp hästen lite på kortsidan flytta bakbenen lite utåt i hörnan, ute jobbar jag också mkt med att flytta, göra halt övergång till tölt flytta lite till höger, minska tempot lite, öka tempot lite flytta lite till vänster, sakta av till skritt. Det ska hända saker som gör att man får hästen med sig. Jag läste en bra sak på Ia och Dennis hemsida om att många rider monotomt, det händer liksom ingenting, minska tempot lite, öka lite gör en övergång.

Jag brukar tänka bakbenen före så blir hästen lite styv eller passig eller het, flytta lite på bakbenen... och när hästen gör det den ska låt den vara, det är lika viktigt med eftergiften och att man inte sitter och tjatar på den hela tiden så den förstår när den gör rätt, Som Hinni sa målet är att kunna ta en fikapaus och hästen gör det den ska ändå. Men sen handlar det som jag sa i början jätte mkt om känsla, jag rider jäte mkt på känsla att känna in vad som behöver tränas och vad som ska göras i vilken sekund, det är viktigt att kunna känna in precis i rätt ögonblick man ska korrigera eller ge eftergiften.

Hur man ska lägga upp träningen och hur man ska sätta målen är jätte svårt att säga, det är ju så otroligt olika på olika hästar, men ja en 5 åring, jag brukar rida 4 dagar i veckan 1-2 ggr i ridhus och 2-3 ggr ute hitta takten i alla gångarterna och få dem mjuka och lyhörda, sen är det jätte olika hur dom är vissa har allt väldigt naturligt medan andra behöver lång tid på sig för att ens kunna tölta, man får känna efter och ta hjälp av någon duktig tränare som också kan hjälpa till och känna in vad som är lagom :)

Saevar är 6 nu men bara riden ca 1 år, han har väldigt lätt för alla gångarter, bra balans och bra takt naturligt, just nu rids han mest i skogen och bara bygger kondis och har kul, vi har börjat rida lite i ridhus och just nu är kravet bara att han går i rätt gångart, bjuder framåt och lyssnar på mina hjälper, vi gör lite överångar, lite halter och stora svängar än så länge. Han har stora rörelser och känns väldigt talangfull, men grön. Förhoppningsvis blir det någon tävling till sommaren/hösten, men vi får se han ska kännas väl förberedd för uppgiften först och vi har ingen brådska. Han kommer ridas 4 dagar i veckan och ev longeras/promeneras någon dag i veckan, mkt ute och 1-2 ggr i veckan på bana. När han är helt igång och känns stark i kroppen ska vi även fara iväg på lite kurser så att jag får bra vägledning i hur jag ska träna honom, man kan aldrig få nog av kunskaper och inspiration :)

Jag hoppas att jag gav svar på din fråga och att du orkade läsa allt haha :) annars är det bara att hojta till om det är något mer som du vill veta :)

Saevar, här hade jag väl ridit honom 3-4 veckor
 
 
 
 
 
 

 

 


Kommentarer
Postat av: Malin

Tack för bra och utförligt svar :) kul att läsa!

Svar: Tack så mkt :)
raggsockornas.blogg.se

2014-02-18 @ 20:48:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0