Töltträning!
2013-10-09
20:17:55
20:17:55
Vi fick en kommentar från en läsare som ville veta mer om hur vi tränar tölt och jag tänkte berätta lite om hur jag tränar. Utifrån hästens egna förutsättningar så tränar jag på lite olika sätt beroende på vad det känns som att det behövs av. När jag rider in den unga hästen så börjr jag i "fel" ända, jag börjar alltid bettlöst och med stigbygelgjord i början går jag bara med hästen för att sen tömköra med långa tyglar (finns ett namn för det, longreining?) när hästen kan hjälperna för att stanna, gå, höger, vänster och flytta för tryck med handen så hoppar jag upp och när hästen känns trygg och förstår vad jag menar så vänjs hästen in vi sadel och träns.
Jag brukar bara vara på banan ett par gånger första gångerna sen brukar vi ge oss ut i skogen, i början med en annan häst och sen även själva. I början har jag inte så mycket krav utan jobbar mest på att få upp vilja, kondition, muskler och balans. Jag låter hästen vara och rider mest bara framåt och den får till en början välja gångart själv vilja först oh tekniken sen.
När hästen känns balanserad och har en okej grundkondition och förstår vad jag vill brukar jag börja tänka lite på gångarterna och lägga upp träningen beroende på hur hästen är. En häst som har lätt för tölt och går i bra takt men inte vill trava brukar jag jobba för att hitta traven på, det blir väldigt jobbigt för den unga hästen att tölta hela tiden då det är en gångart som kräver en hel del. Att använda sig av naturen är väldigt bra och skogsstigar, uppförsbackar och gärna över lite stockar och stenar brukar inbjuda till trav, även träna över bommar på ridbanan brukar vara bra för att få hästen att ta de första travstegen. När traven sitter brukar jag använda mig av traven för att bygga upp hästen och tölta lite här och där kortare sträckor. Det är bättre att tölta med hög kvalitet en kort sträcka än att nöta på lågenergi länge.
En häst som inte har någon tölt alls och bara väljer traven är det viktigt att börja tidigt med att hitta tölten på, det är viktigt att de inte befäster traven för starkt för då kan det bli otroligt svårt att få fram tölten senare. Jag har haft en häst i träning som hade extremt svårt för tölten. Där fick man skritta samla skritten väldigt mkt uppåt och sen släppa fram gå i ett mellanting av skritt och tölt bara några steg och sen skritt och fri tygel några steg, samla upp nääästan tölt några steg och så fort den gjorde en millimeter i rätt riktning fick den eftergift och massor av beröm. Efter mkt träning kunde den gå kort kort kort tölt och så småningom lossnade och hästen blev en riktigt god töltare. Viktigt att tänka på här är att få med rumpan i övergången och få hästen att runda sig och inte gå med spänd underhals.
Bogatyr som var otroligt passig till en början red jag först mycket ute, hittade traven och byggde upp skritt, trav och galopp och sen när han kändes stark och redo så började vi med tölten, jag visste att det fanns en bra tölt där under passen (väldigt lik sin mamma) Även här mkt skritt tölt övergångar, få hästen att samla upp sig i skritten och sen långsamt in i långsam tölt och få honom att ta i uppåt och inte bara drälla på framåt. Jag brukar säga att bakbenen är nyckeln till allt, har man koll på bakbenen kan man göra allt. Blir hästen lite passtaktig eller stark eller inte tar i ordentligt så är det jätte skönt att bara kunna flytta baken lite och vips har man hästen med sig. Jag brukar tänka rumpan före och när det inte känns helt rätt brukar jag tänka efter hur känns det nu och vad behövs nu, bara genom att flytta rumpan lite utåt och runda hästen lite inåt så brukar den bli friare i bogen och trampa på mer uppåt.
Att rida på en volt och växla mellan skritt på fri tygel där hästen trampar på mer framåt lång och låg och samla upp runda och flytta ut rumpan brukar lösgöra hästen och få med baken och även göra övergångar mellan skritt och tölt och flytta rumpan utåt, detta brukar vara något jag använder mig av som uppvärmning, när jag gjort så några gånger och känner att jag fått igenom hästen brukar jag gå över till trav och jobba traven ett tag för att sedan ta en skritt paus. Att ta pauser är jätte bra, man ska alltid belöna hästen med pauser där den får sträcka ut och bara vara ett tag. Som jag nämnde tidigare så är det jätte bra att jobba hästen riktigt flott en liten stund och sen belöna med fri tygel och skritt emellan så den får pausen som belöning.
Efter pausen brukar jag träna galoppen ett tag för att sedan gå in på galopp - tölt övergångar vilket brukar få de flesta hästarna att lossna väldigt bra, på en yngre häst travar jag av och skrittar en stund här medan en mer erfaren kanske jag går in på tempoväxlingar, kort tölt i volt och flytta rumpan på kortsidan och öka på långsidan samla upp och släppa iväg, serpentinbågar är också bra och tänka på rumpan före.
Brukar träna mina hästar väldigt varierat och använda mig av bommar och koner, hoppa hinder både ute och i ridhus, flytta rumpan längs en väg göra övergångar, halter, skänkelviktningar träna på att få dom att lyssna och bära sig uppåt och inte bara drälla framåt. Men självklart är det viktigt att rida framåt också och inte bara krumelura runt, full fräs i skogen, klättra i backar och rejsa över fält, att få en bra tölt är ju inte bara själva tölten utan all träning runt omkring som stärker och utvecklar hästen. I vintras när det var snö och mjukt på asfaltsvägarna körde jag samlad tölt i rondellerna och ökade längs gatorna mkt rolig träning, men detta gjordes sent på natten när inga bilar var ute :P
Det är bara fantassin som kan sätta gränser för hur man tränar med sin häst :) Säkert finns det massor av fler saker man kan träna på och ni får gärna kommentera om det är något mer tips som ni har att dela med er av. Man blir aldrig fullärd och det här var bara mina tankar av det jag kan för tillfället idag. Det är väldigt svårt att förklara på ett bra sätt också och det är så himla mycket som handlar om känsla att känna in exakt när man ska göra vilken hjälp och när man ska ge eftergift, det är lite som att köra bil efter ett tag tänker man inte så mycket utan mkt sker automatiskt och på känsla och det är svårt att sätta ord på.
Hoppas att det här inlägget gav lite inspiration även om det är svårt att förklara via en dator, det bästa är att ta hjälp av en duktig tränare och lära sig känna in med tränarens hjälp hur det ska kännas och när man ska göra vad :)


Jag och liten 5 årig Bogatyr, har hänt en hel del med min ridning sen jag började med valtyr :) Men än har jag mkt kvar att träna på ( mina tåååår :P )
Kommentarer